Skip to main content

Odstranění nádoru prsu

V současné době existuje řada postupů, jak odstranit nádor prsu, aby prs po operaci vypadal co nejlépe. V prvé řadě je ale důležitá spolupráce s klinickým onkologem a onkochirurgem, kteří zhodnotí, o jaký nádor prsu se jedná, jak je velký, jak je nebezpečný a jestli je třeba nějaká další předoperační příprava. Proto by první kroky po vyslovení diagnózy „rakoviny“ prsu měly vést právě na onkologické pracoviště, kde bude stanoven ten nejlepší postup právě pro Váš případ.

Onkochirurg doporučí i rozsah tkáně, kterou je nutné odstranit. Většinou lze odstranit jen nádor s malým lemem okolní prsní tkáně tak, že prs zůstane zachován. Někdy je však nutné odstranit prs celý, zpravidla i s prsním dvorcem a bradavkou.

Při některých operacích může být vhodná přítomnost plastického chirurga. Pokud se odstraňuje jen část prsu, lze prs zmodelovat tak, aby měl po operaci co nejpřirozenější tvar. Při odstraňování celého prsu může plastický chirurg v některých případech zahájit jeho okamžitou náhradu – rekonstrukci.