Skip to main content

Rekonstrukce prsu expanderem

Smysl použití tkáňového expandéru při rekonstrukci prsu

Při odstraňování prsu z onkologických důvodů je většinou nutné odstranit nejen celou prsní žlázu, ale i prsní dvorec s bradavkou a částí okolní kůže. Po tomto výkonu tedy nezbývá dostatek kožního krytu, aby bylo možné vytvořit stejně velký prs jako na druhé straně. Proto je potřeba kůži poněkud natáhnout (expandovat). K tomuto účelu se používá expandér, což je v podstatě dutý implantát s chlopní, přes kterou lze „dofukovat“ jeho velikost. Do těla se vloží zcela prázdný a na konci operace se naplní tak, aby se kůže a sval nad ním mohly zhojit bez napětí. Žena se tak po operaci nebudí s novým prsem, ale jen mírnou vyvýšeninou na jeho místě. Následné dofukování expandéru se provádí pomocí injekční stříkačky se sterilní vodou. Je to ambulantní procedura a pacientce se během několika týdnů dodá požadovaný objem, který má být raději o něco větší, než bude výsledný rekonstruovaný prs. Smysl kožního expandéru v rekonstrukci prsu tedy je zvětšení, natažení, expanze kožního krytu a svalové kapsy tak, aby mohl být v druhé fázi rekonstrukce prsu vložen příslušně velký silikonový implantát a byl zcela krytý svaly pro co nejbezpečnější zhojení.

Výměna tkáňového expandéru za silikonový prsní implantát

S odstupem několika měsíců po nafouknutí expandéru následuje druhá menší operace, která spočívá ve výměně expandéru za trvalý prsní implantát plněný silikonovým gelem (tzv.silikon). Během tohoto výkonu se nejčastěji stejnou jizvou, jakou byla odstraněna prsní žláza, pronikne k expandéru, který odstraníme. Částečně upravíme kapsu, kterou expandér vytvořil, a do této kapsy vložíme silikonový implantát tak, aby byl tvar prsu co nejpřirozenější. Rekonvalescence po tomto kroku je poměrně rychlá, nicméně konečný vzhled prsu se ustálí až po půl roce od operace

Vytvoření nové bradavky

Po ustálení tvaru prsu s implantátem můžeme přistoupit k dalšímu kroku, kterým je vytvoření nové prsní bradavky. Ta se tvoří pomocí místních kožních lalůčků v požadovaném místě na vrcholu prsu. Po zahojení ran je možno vytvořit prsní dvorec, zpravidla vytetováním podobnou barvou, jako má dvorec na druhém prsu.

Poznámky k rekonstrukci prsu implantátem s použitím tkáňového expandéru

Při rekonstrukci prsu implantátem s použitím tkáňového expandéru nejsme schopni vytvořit prs, který by vypadal úplně stejně jako prs původní. Není možné vytvořit větší prs s přirozeným prověšením. Pokud se jedná o rekonstrukci pouze na jedné straně, nelze dosáhnout dokonalé symetrie se „zdravým“ prsem. Při pohledu na obnažené tělo bude vždy poznat, že se jedná o určitou formu náhrady. Přesto má ale tato metoda oproti rekonstrukci prsu vlastní tkání některé výhody.

Hlavní výhodou je, že rekonstrukce není spojena s chirurgickými zákroky na jiném (zdravém) místě těla. Nevznikají tedy dodatečné jizvy, nenarušuje se např. břišní stěna a odpadá riziko možných komplikací spojených s odběry tkáňových laloků. Operace tedy pro pacientku není tak náročná.

Pacientka může od rekonstrukce prsu touto metodou očekávat, že nahrazený prs bude součástí jejího těla, na rozdíl od náhrad – epitéz, které se pouze vkládají do podprsenky. Pokud bude oblečená či v plavkách, velmi pravděpodobně nebude vůbec poznat, že nemá svůj přirozený prs. Zde je však nutným předpokladem, aby druhostranný prs měl menší, nebo maximálně střední velikost. Některé pacientky s většími prsy se rozhodnou pro následné zmenšení (redukci) svého „zdravého“ prsu tak, aby se velikostně přizpůsobil prsu nahrazenému implantátem. Některé ženy, zejména pokud mají zvýšené riziko vzniku nádoru i v druhém prsu, se rozhodnou pro odstranění obou prsů a jejich oboustrannou náhradu.

Rekonstrukci implantátem s použitím tkáňového expandéru jsme v současné době schopni nabídnout i pro „okamžitou“ rekonstrukci prsu, se kterou začínáme ihned po onkologické fázi operace. Odpadá tak období, kdy je žena zcela bez prsu, což je pro některé ženy psychicky povzbuzující.