Skip to main content

Modelace prsou

V té chvíli, když začnete svoje prsa považovat za nehezky tvarované, a přitom se Vám zdá, že nepotřebujete další objem pomocí třeba silikonového implantátu, se rozhodnete, že modelace prsů je pro Vás to nejlepší. Zdá se Vám, že by bylo třeba prsa trošku oživit, že jim chybí objem v horních pólech nebo bradavka už není tam, kde bývala nebo cokoliv jiného. Pro laika je v řadě případů velmi obtížné se přesně oddiagnostikovat a naindikovat si tu správnou metodu co potřebuje.

V dalším textu budu popisovat různé modelace prsů, které buď provádím nebo se mi nezdají jako vhodné metody. Spoustu z nich jsem dělal v minulosti a už nedělám, k některým jsem si ještě cestu nevytvořil. S plastickou chirurgií a dovedností plastického chirurga, která vychází z jeho letité zkušenosti, je to jako s dobrým kuchařem. Překvapit Vás může i skvělý začátečník, ale kvalitní a dlouhotrvající výsledky Vám přinese jen někdo, kdo se mohl poučit ze svých chyb. Takový odborník během předcházejících let odoperoval stovky klientek a díky této zpětné vazbě dokáže pro Vás vybrat tu metodu, která nejlépe funguje v jeho rukou. To je dobré si vždy uvědomit, když porovnáváte výsledky a metody mezi jednotlivými plastickými chirurgy. A u modelace prsů je to rozdíl velmi významný a myslím, že pro Vás velmi zásadní. Metody modelace prsů, které jsem se naučil před 20 lety jsem téměř kompletně opustil. Zkušenost mi ukázala, že většinou nemají dlouhotrvající efekt. Na druhé straně díky stovkám pacientek, které jsem odoperoval pro onkologické onemocnění prsů, jsem vytvořil techniky, které jsou bezpečné, operačně rychlé a zejména mají dlouhotrvající efekt.

V rámci modelace prsu budu dále popisovat modelaci malou, střední a velkou. Pro snazší rozlišení se jednotlivé metody dají označit jako kolečko, lízatko a kotva. Tím samozřejmě myslím tvar výsledné jizvy po operaci. Při malé modelaci prsou je jizva situovaná jen kolem bradavky, u lízátka je protažena i od bradavky do podprsní rýhy a tvar kotvy přidává jizva v podprsní rýze. Dále existují modelace prsů, kde jizva je umístěna např. jen v podprsní rýze. Takovou modelaci prsů nazýváme „smile uplift“, jelikož připomíná úsměv.

Jaký typ modelace prsů je pro Vás ten nejlepší, si můžeme říct až při osobní konzultaci. Modelovat lze i prsa po augmentaci silikonovým implantátem nebo třeba po zvětšení prsů vlastním tukem. Naopak modelace se silikonovým implantátem je jedna z největších výzev, kterou plastický chirurg může přijmout. Pokud to situace dovolí, v těchto případech doporučuji polyuretanové prsní implantáty, díky kterým získáte implantát spojený s hrudní stěnou, bez tendence k posunu, velmi stabilní ve své pozici. Na druhé straně čím hladší povrch implantátu použijeme, tím větší tendenci ke sklouznutí dolů implantát bude mít a tím rychleji se Vám Váš prs opět „propadne“. Ne každý plastický chirurg má zkušenosti s celým spektrem silikonových prsních implantátů tak jako já, aby Vám byl schopen poradit ten nej pro spojení s modelací prsů.