Skip to main content

Zvětšení prsou tukem

Zvětšení prsou vlastním tukem je velmi kontraverzní téma v plastické chirurgii. Mezi námi plastiky jsou její skalní zastánci, ale rovněž i zarytí odpůrci. Všeobecně při práci s tukem existuje řada otazníků, které nebyly doposud objasněny.

Zvětšování prsou tukem jsem začal dělat v roce 2009. Aby bylo docíleno maximálního možného zachování objemu přeneseného tuku, přidávali jsme k tukové části i kmenové buňky. Takovým postupem jsme byli schopni zvětšit prso až o 150ml v průběhu jednoho sezení. Tzn. že během 3 sezení jsme byli schopni dodat minimálně 400ml. Tehdy jedno sezení s obohacením pomocí kmenových buněk stálo 150.000 Kč. Během dalších let jsme od kmenových buněk upustili a v současné době je již nepřidáváme. Tím se významně snížila cena celé procedury a dostali jsme se pod cenu běžné augmentace pomocí silikonového implantátu.

Nejdůležitější informací pro Vás – moje milé čtenářky – je, že zvětšování prsou tukem je jedna z nejméně předvídatelných operací v plastické chirurgii. Představte si to tak, že vezmete milion zrnek obilí a zasejete je do země. Prvním faktorem je, jestli jsou vůbec ty zrna schopná klíčit. Dalším faktorem je, jestli to pole je vůbec úrodné. A samozřejmě taky na způsobu setí a dalších podmínkách pro klíčení. Pokud zůstaneme u tohoto přirovnání, pak:

  • Schopnost zrna klíčit se rovná kvalitně provedené liposukce, která dokáže zachovat životaschopnost jednotlivých zrníček tuku a zároveň z nich vybere jen ty správné velikosti
  • Úrodnost pole se rovná dobře prokrvené tkáni Vašeho prsa, kde nejsou jizvy a každé zrníčko tuku bude mít kolem sebe dostatek výživy
  • S čímž souvisí dobré podmínky pro klíčení, protože bez výživy přenesené tukové buňky nebudou schopné přežít a mohou se změnit v olejové cysty
  • A nakonec způsob setí. I kdybychom měli všechny předchozí podmínky splněny na 100%, tak pokud milion zrn vysypu na jednu hromadu vzejde mi jich jen pár na okraji.

Celou věc dále komplikují Vaše osobní snahy o udržení krásné postavy. Často se mě klientky ptají, že když nemají tuk, jestli by si ho neměly vypěstovat a pak bychom ho přenesly. Myšlenka je to dobrá, ale po přenesu klientka bude chtít zase shodit a během váhové redukce se jí zredukuje i přenesený tuk v prsou. Takže celá operace by byla k ničemu….

…ale to zase není až tak pravda. Myslím si, že je třeba věci správně pojmenovávat. Do teď jsme se zabývali jen části o zvětšení prsou. Ale odběr tuku je vlastně další a někdy i příjemnější části operace. Z mého pohledu je daleko vhodnější název „liposukce s výhodou si zpevnit prsa“ než „zvětšení prsou s liposukcí“. A největší spokojenost jsem zaznamenal právě s klientkami, které to tak i braly. Když už si jdu udělat liposukci, použijeme ten tuk na prsa. To je správný přístup ke zvětšení prsou vlastním tukem, že se vlastně jedná o liposukci s výhodou.

Ono i v pooperačním období je to velmi náročné na psychiku. Když jdete jen na liposukci, tak druhý den po zákroku otečete a postupně se daná oblast zmenšuje a zmenšuje a Vy jste šťastnější a šťastnější. Zatímco pokud se Vám postupně zmenšují prsa, která okamžitě po zákroku jsou plná anestetika, tuku, zbytkové vody a ještě otoku, tak Vám to takovou radost nedělá a po 2 měsících mi sdělujete, že ty prsa jsou vlastně stejně velký jako předtím (i když to objektivně není pravda).