Skip to main content

- tvar prsního implantátu

Od prvních kulatých implantátů jsme se už posunuli velmi daleko. V současné době existuje u jednoho kvalitního výrobce přes 500 různých tvarů, povrchů a velikostí, které si můžete pro sebe představit. Každý implantát je popsatelný pomocí 4 rozměrů: šířka, výška, profil, oblouk. Šířkou se myslí šířka základny prsního implantátu, tedy šířka té části implantátu, která je „nalepená“ na hrudní stěně. Výškou je míněna výška základny implantátu. Profil je vzdálenost od základny do nejvyššího bodu zakřivení-boule implantátu, tedy vlastně dopředu. Profil určuje, jak moc dopředu budou Vaše nová prsa profilovaná. A oblouk je vzdálenost od pomyslné bradavky na vrcholu implantátu k jeho základně.

Jak jsem psal výše, prvním tvarem byl kulatý prsní implantát. Kulatý implantát má kulatou bázi, jeho výška a šířka je shodná. Nejvyšší bod zakřivení, kde měříme profil, je přesně nad středem kružnice základny implantátu. Pokud kulatý prsní implantát leží na stole, je stejný z každého úhlu pohledu. Stejně tak i v těle je jedno jak je otočený. Je jasné, že musí být základnou k hrudnímu koši, ale nerozeznáváme vlevo vpravo nahoře dole.

Další variantou je kulatý prsní implantát s oválnou bází. Někteří výrobci přišli s nápadem kulatý implantát trošku zešišatět. Nápad je to vcelku dobrý, ale protože v repertoáru implantátů máme implantáty anatomické, myslím, že nedojde k většímu rozšíření.

Anatomické prsní implantáty jsou podle mého názoru zatím to nejlepší, co si může každá žena přát. Je jen málo indikací, ve kterých bych dal implantát kulatý. Anatomický implantát je prostě vždycky přirozenější. Kdo po přirozenosti netouží, klidně může šáhnout po implantátu kulatém. Osobně si myslím, že by ale plastická chirurgie měla pouze podtrhnout přirozenou krásu. Jaký je můj přístup pro výběr implantátů najdete v příslušném článku.

Anatomické prsní implantáty mají ještě jednu podkategorii a tou jsou implantáty kapkovité. Nejsem zastáncem tohoto dělení, ale jistou logiku to má. Kapkovité implantáty mají totiž kulatou základnu. Tzn. že jejich výška a šířka báze jsou shodné. Tím výrobce vytvořil kategorii, která je levnější něž „plnohodnotné“ anatomické implantáty, ale zároveň poskytuje anatomický tvar.

Na rozdíl od kapkovitých, pravé anatomické implantáty bázi kulatou nemají. Jejich báze je oválná a klientka si může vybrat mezi spíš širší nebo spíš vyšší bází. Z mé praxe vyšší báze dávám velmi velmi zřídka. Nejčastěji se pohybuji s bází lehce nebo více širší než výškou. Je to přirozené, protože většina prsů takový tvar má a pokud chceme docílit vzhledu, že vlastně žádná augmentace neproběhla, pak implantáty s tímto typem báze jsou ty pravé.