Skip to main content

Lupavý prst

Lupavý prst, v anglické literatuře označovaný jako trigger finger (trigger = spoušť u zbraně) je charakteristický právě pohybem, který připomíná výstřel z pušky. Při pokusu o ohnutí prstů jdou všechny ostatní prsty snadno, jen postižený prst se zasekne, zastaví a až při zvětšení síly přeskočí a přidá se k ostatním. A naopak při pokusu o narovnání prstů zase nejde narovnat.

Jak přeskakující lupavý prst začíná?

Lupavý prst je vlastně zánět šlachy ohýbače prstu. Po nějaké námaze nebo třeba i drobném úrazu dojde ke sterilnímu zánětu šlachy (bez přítomnosti bakterií) a tím šlacha otečezvětší svůj průměr. Tak se pak nevejde do kanálu, který předtím snadno klouzala a začne zadrhávat, přeskakovat. Z počátku jsou příznaky lupavého prstu velmi malé, často se zdá, že jen lupe v kloubu prstu. Při zhoršování příznaků pak dojde k zasekávání šlachy a typickému obrazu lupavého přeskakujícího prstu jak jsme popsali výše.

Jak se lupavý prst léčí?

Jednoduchou a velmi účinnou metedou je uvolnění kanálu, ve kterém probíhá šlacha lupavého prstu. Při této operaci se rovněž podíváme na šlachovou pochvu prstu a eventuelně uvolníme i srůsty s okolím. I operaci lupavého prstu lze provést endoskopicky, ale nepokládáme tuto metodu za efektivní.

Jaké jsou omezení po operaci lupavého prstu?

Jediné, co Vás po operaci lupavého prstu bude omezovat je kožní rána, která by měla být pár dní v klidu. Pocit lupání zmizí okamžitě. Může dojít k otoku operovaného prstu, zejména pokud jsme při výkonu uvolňovali srůsty šlach. Za 2 týdny Vám stehy odstraníme a lupavý prst je vyléčen.

Všechny operace probíhají na klinice SurGal. Velkou výhodou tohoto zařízení je rychlost v termínu operace a zázemí velké luxusní nemocnice. Nadstandardní služby spočívají v možnosti operace do týdne, dokonce je možnost provést operaci ruky i o víkendu. Standardní operace jsou hrazeny ze zdravotního pojištění a pacient si nic nepříplácí.