Skip to main content

Operace dolních víček

Omlazení v oblasti dolních víček patří mezi náročnější výkony v rámci estetické chirurgie. Je zde nutná precizní diagnostika, která odhalí cestu, po které bychom se společně měli vydat, aby bylo dosaženo perfektního výsledku. Cest za skvělým výsledkem existuje hned několik a každý plastický chirurg by měl mít tento repertoár možností k dispozici. My ho díky Effect Clinic máme. Proto Vám můžeme nabídnout to nejlepší.

Trocha anatomie dolního víčka

Na dolním víčku jsou vlastně úplně ty stejné struktury jako na horním víčku. Rozdíl vidím v tom, že když se postavíme, tak oko tlačí na tukové polštářky na dně očnice a ty se více vyklenují než ty horní. Na horním víčku nás vlastně zajímají jen tzv. mediální prolapsy (vnitřní tukové polštářky oka), na dolním víčku jsou to polštářky rozprostřené po celé délce hrany očnice. Navíc je proti vyklenutí chrání slabší membrána, která pak přechází na tvář. Během procesu stárnutí dochází ke změně očnice a ochabnutí membrány, proto dochází ke zvýraznění vyklenutí nitroočního tuku. Ale to není jediná struktura, která je časem vidět. Dochází rovněž k ochabnutí očního svalu, který dělá takovou vlnku poměrně nízko na tváři, která se rovněž zvýrazní při stání. A taky se s přibývajícím věkem mění rozmístění tvářového tuku a tím se objevuje čím dál zřetelnějí hrana očnice.

Operační technika dolních víček

Opět se moderní přístupy snaží o zkrácení operační jizvy. Dokonce existuje metoda tzv. transkonjunktivální blepharoplastiky, kdy se jizva vůbec neprovádí na viditelné kůži, takže se operace někdy nazývá "no scar" tedy operace bez jizvy. Tento výkon provádím kvuli komfortu pro klienta pod celkovou narkózou, jelikož práce přes spojivku je při vědomí velmi riziková a dráždivá.

Pokud je indikováno pouze odstranění tukových polštářku, což je většinou jen u mladších klientek, pak lze operaci provést i pomocí jizvy cca 2cm dlouhé těsně pod řasami dolního víčka a v místním umrtvení. 

Standardní jizva při operaci dolního víčka sahá zevně od zevního očního koutku, aby bylo dosaženo maximálního možného efektu natažení kůže dolního víčka a zároveň fixace očního svalu, eventuálně posílení závěsu očního víčka. Tato jizva sice může být zkrácena, ale pak se často ne přesně adaptuje kůže v okolí jizev.

Pooperační období u dolních víček

Pooperační období je u dolních víček velmi zásadní. V prvních týdnech hojení začne docházet k tuhnutí jizvy a stahování víčka. Někdy dojde i k jemnému odchlípení dolního víčka, které se během dalších týdnů postupně upravuje. Díky tomu náchylným jedincům hrozí syndrom suchého oka a oko je třeba prokapávat.