Skip to main content

Operace horních víček

Po 15 letech praxe v estetické chirurgii se mi zdá, že mi přibývají čím dál mladší klientky na operaci horních víček v ambulanci. A nejsou to jen mladší klientky, ale rovněž řada mužů žádá korekce v okolí očních. Dříve to byla jen operace horních víček, ale nyní muži začínají akceptovat i výplně a další techniky omlazení.

Indikace k operaci

Indikací k operaci horních víček je vlastní pocit klientky nebo klienta, že tuto plastiku potřebují. Proto se objednají na konzultaci a skutečně většina z nich je na operaci plně indikovaná. Existuje i možnost operace hrazené pojišťovnou. Hrazené operace provádí pouze oční lékaři ze zdravotních důvodů a nelze je uskutečnit na soukromé plastické klinice. 

Na naší klinice jen velmi zřídka indikujeme k operaci horních víček klientky mladší 30 let. 

Jizva po operaci 

Délka jizvy potřebné k řádné korekci horního víčka se řídí velikostí převisu horního víčka. Ačkoliv se moderní trendy snaží o jizvy co nejkratší, nemyslím si, že je to ve většině případů vhodné jizvu zkracovat. Správně provedená operace zanechává jen velmi tenkou jizvu, která po vyzrání, cca rok od operace, je téměř neviditelná. Přesto pokud si přejete metodu krátkou jizvou, dejte mi to prosím při konzutlaci vědět a probereme možnosti.

Funkční dopad operace horních víček

Řada klientů přichází s pocitem těžkosti víček, únavy při dlouhém čtení nebo práci na počítači. I těmto žadatelům dokážeme pomoci. Odstranění převisu horního víčka Vám nejen rozjasní pohled, ale ulehčí i unaveným očím při čtení. Pozitivní je i často zvětšení zorného pole.

Alternativní metody

Čas od času se na internetu objeví alternativní metody operace horních víček. Mohli jste číst o laserové operaci nebo blepharoplastice provedené pomocí koagulace. Ano, i my umíme provést laserovou operaci očních víček, ale neděláme ji. Laser sice zní velmi moderně a pro řadu z Vás je to slovo atraktivní, pro mě jako operatéra je laser tepelný paprsek, který způsobuje spáleninu. Dáleko lépe se hojí okraje rány po běžném chladném řezu skalpelem, než po řezu teplým laserem. Koagulace zase pouze svrašťuje kůži ale nedochází k jejímu odstranění. Proto je to metoda velmi dočasná.