Skip to main content

Výplně vrásek a btx

Estetická medicína nabízí jako doplňkovou terapii k většině plastických operací, zejména k operacím na obličeji typu face-liftu nebo k plastické operaci nosuaplikaci botulotoxinu a výplňových permanentních nebo dočasných materiálů.

Botulotoxin je klobásový jed, který působí na spojení v místě mezi nervem a svalem. V této neuromuskulární ploténce dochází k přenosu nervového vzruchu na sval. Botulotoxin dokáže přenos nervového impulzu přerušit. Klinicky se používají tři preparáty. V zásadě se tyto deriváty botulotoxinu od sebe neliší, snad jen koncentrací roztoku. Botulotoxin se aplikuje v určité koncentraci do předem zvolených svalů pomocí jehly. Např. při výrazných nosoretních rýhách, jejichž vznik je podporován tahem zvedačů rtů, můžeme před aplikací kolagenu nebo jiného výplňového materiálu v indikaci zvětšení rtů zrušit tento tah botulotoxinem. Klasická aplikace botulotoxinu je do „čela“ a glabely.

Injekční implantáty zažívaly na konci minulého století svůj boom. Jejich použití se indikovalo od zvětšení rtů až po zvětšení prsů. Zpočátku se spíše používaly trvalé implantáty typu silikonu. Od nich je v poslední době ústup a 90% implantací je pomocí dočasných preparátů. Ty se rozdělují podle typu účinné látky na skupinu kolagenů, sloučeniny kyseliny hyaluronové, hydroxyapatity a sloučeniny polylaktidu. Každá skupina má svoje vlastnosti, pro kterou je používána. Cena aplikace výplňových preparátů se pohybuje dle množství potřebného k výkonu.