Skip to main content

Facelift

Facelift je vrchol omlazení obličeje

Ač se to zdá neuvěřitelné operace typu facelift ve smyslu nápadu a provedení je už přes 100 let stará. A během této dlouhé doby se naše techniky měnily, zanikaly a opět ožívaly. Nicméně myšlenka na "vytáhnutí" obličeje a vymizení vrásek je tu s námi skutečně dlouho.

Z mé vlastní zkušenosti posledních 20 let v plastické chirurgii se toho změnilo hodně a techniky faceliftu se malými krůčky posouvají k dalším a doufejme že i k lepším výsledkům. Když jsem s plastickou chirurgií začínal, tak stačila tzv. plikace SMAS.  Plikace SMAS neznamenal žádný hlubší zásah do struktur, které v současnosti považujeme za nutné při faceliftu ošetřit. Nicméně dodnes v určitých případech pokládám plikaci SMAS za dobré řešení. Například u silných kuřaček je hloubkové uvolnění tváře velmi riskantní vzledem k možnosti nehojení se po operaci. Nebo výkony v místním umrtvení, u kterých - zatím - nejsem schopen zajistit kvalitní umrtvení právě těch hlubokých struktur, které při deep plane faceliftu potřebujeme uvolnit a zafixovat.

Od roku 2011 jsem začal používat metodu transpozice SMAS, kterou považuji za velmi přínosnou a vlastně trochu naznačila, kam se bude ubírat operace faceliftu dále. Při transpozici SMAS u faceliftu použijeme část SMAS před uchem k tomu, abychom docílili velmi kvalitního posunu a fixace SMAS v nové pozici. U této techniky dojde k nádhernému vytažení v oblasti spodní čelisti, ale nedařilo se mi "omladit" obličej v oblasti lícní kosti a okolí.

Až příchodem deep plane faceliftu je i tato oblast ošetřena a výsledky jsou zde velmi povzbuzující. U deep plane faceliftu dokážeme uvolnit úpony, které nám brání v posunu obličeje patřičným směrem. Zároveň jsme schopni během operace vidět i nervy a další struktury, které je třeba chránit. Nicméně deep plane facelift je náročná operace, která vyžaduje celkovou narkozu.

Za nejpřínosnější operaci pro omlazení obličeje považuji deep plane facelift