Skip to main content

SMAS

Co je to SMAS?

Termín SMAS je zkratkou, která pochází z anglických slov: superficial muscular aponeurotic system. To jsem Vám asi moc nepomohl. Tak to zkusím vysvětlit co nejjednudušeji, proto prosím odborné čtenáře, ať mi prominou tu terminologii a anatomické nepřesnosti.

Téměř celý povrch těla až na pár vyjímek je "postavený" stejně. Koukněte se třeba na řez vepřovým bůčkem. Pod velmi tuhou kůží, je vrstva tuku, pak teňounký sval (ten my lidé většinou nepotřebujeme, ale někde ho ještě máme) a následuje další vrstva tuku, která leží na svalové povázce na svalových bříšcích. V obličeji je to stejné, jen toho tuku tam máme minimum.

Na obličeji je tedy pod kůží jen skutečně tenká vrstvička tuku a pod ní SMAS. SMAS je vrstva dobře definovaná, pevná a pod ní v blízkosti ucha se nachází slinná žláza, ze které vybíhá lícní nerv. To je místo nejvíce náchylné na poranění tohoto nervu při operaci faceliftu. Navíc v tomto místě je už lícní nerv rozvětven, takže je třeba být obezřetný hned na několika místech. Pod vrstvou SMAS jsou pak takové prázdné prostory, díky kterým můžou svaly obličeje snadněji provádět mimické pohyby. Můžeme se tedy smát, mračit a komunikovat.

Proč je SMAS tak důležitý?

Je to nejpevnější a jediná struktura na obličeji, která lze chirurgicky ošetřit. SMAS můžeme prostě jen sešit, tzv. plikovat nebo ho můžeme vypreparovat a zafixovat na jiném místě, tzv. transponovat SMAS nebo můžeme SMAS přerušit a jít do hloubky a tam provést tzv. deep plane facelift.

Moderní pojetí omlazení obličeje se soustředí právě na deep plane facelift. Je to výkon náročnější, ale výsledky má nejlepší.